4 dingen waar je aan moet denken bij het maken van een uitbouw

Meer woonruimte in je huis? Dat is in veel gevallen te creëren door middel van een uitbouw. Hiervoor moet je wel een stukje van je tuin inleveren, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Misschien heb je hierdoor zelfs wel ruimte voor een extra slaapkamer. Voordat je begint met bouwen zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken. Die punten bespreek ik in dit artikel. 

Vergunningen en meldingen

Allereerst is het belangrijk om te weten of hetgeen wat je wil maken wel mag. In sommige gevallen is het doen van een melding voldoende, maar in andere gevallen zul je al een compleet plan moeten sturen om een vergunning te kunnen krijgen. Bekijk dit dus goed van tevoren zodat je hierin geen fouten maakt. Daarnaast gaat het bouwen van een aanbouw vaak gepaard met graafwerkzaamheden. Er moet immers een fundering geplaatst worden in de grond. Voor graven met een graafmachine moet je altijd een KLIC-melding doen. Dit heeft te maken met de kabels en leidingen die in je tuin liggen. Zo weet je precies waar deze allemaal liggen en kun je hier omheen werken. 

Licht

Wanneer je een stuk bij je woning aan bouwt, heb je ook te maken met een andere lichtinval. Bouw je een stuk aan, zonder daar natuurlijke lichtbronnen (zoals ramen of lichtkoepels) aan toe te voegen, dan heb je een kans dat het een erg donkere hoek wordt. Het is daarom belangrijk om iets van een natuurlijke lichtbron toe te voegen zodat je huis lekker licht blijft. 

Één met de woning

Zorg dat de uitbouw één met de woning wordt. Dit kun je doen door dezelfde stijl te gebruiken als die van de woning. Kies bijvoorbeeld een tegel uit die overeenkomt met de tegel op de woning of ga juist voor iets wat er goed bij past. Zo merkt niemand meer op dat dit stuk van je huis er later bij aan is gebouwd. 

Planning

Het laatste ding waar je echt rekening mee moet houden is de planning van de verbouwing. Bedenk van tevoren welke dingen je zelf wilt gaan doen en welke dingen je uit wilt besteden. Zorg dat je een overzichtelijke planning maakt van wie wanneer aan het werk is. Houd hierbij rekening dat tijdens een verbouwing misschien niet alles loopt zoals jij dat graag zou willen. Zorg dus dat je altijd iets meer tijd plant dan je van tevoren bedacht had. Stuur je planning ook door naar de mensen die je gaan helpen bij de uitbouw, zodat zij ook op de hoogte zijn. Én begin op tijd met het maken van het plan en de voorbereiding. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *