Haagplanten in de tuin

Ben je bezig met jouw tuin? En wil je misschien een haagplant gaan planten? Dan kan dit artikel nog wel eens nuttig voor jou zijn. Ik ga je wat vertellen over de verschillende haagplanten van Haag-Heg, die hier in Nederland veel worden gebruikt. Maar ook ga ik wat vertellen over het onderhouden, en waarom je haagplanten zou moeten gaan planten. Dit artikel is niet bedoeld voor het promoten van bepaalde bedrijven, of type haagplanten. Het is een puur informatief artikel voor mensen die graag meer willen weten over haagplanten.

Waarom een haagplant planten

Haagplanten kunnen een mooi alternatief zijn voor schuttingen en hekken. Hekken en schuttingen kunnen nogal een kil gevoel geven. Door je tuin te voorzien van haagplanten kun je een natuurlijke afscheiding creëren. In de lente en zomer, wanneer je veel buiten zit, kijk je tegen een mooie groene gevel aan. Dit is natuurlijk veel mooier, maar ook rustgevender. Het geeft ons innerlijke rust, en zorgt voor een ontspannen gevoel. Hoveniers zeggen ook vaak dat haagplanten de omlijsting zijn van een mooie en verzorgde tuin. Net als een schutting of hek, kun je verschillende type haagplanten kopen, die passen bij jouw smaak. Sommige hagen zijn ook nog eens inbraak werend, zoals de Hulst, deze Japanse haag beschikt over stekelige bladeren.

Verschillende soorten haagplanten

Een zeer populaire haagplant was de Buxus. Echter kiezen steeds meer mensen voor andere haagplanten. Dit omdat de Buxusrups op dit moment veel voorkomt in alle delen van ons land. Deze maakt de haag helemaal kapot. Alternatieve haagplanten die veel worden gebruikt zijn de Beukenhaag, Laurierkers, Taxus, en de Liguster. Wil je toch een haag die net zo strak is als de Buxus? Ga dan voor de Japanse Hulst. Maar het ligt er natuurlijk helemaal aan welke sfeer je wilt creëren.

Haagplant onderhouden

Een haagplant planten is één, maar het onderhouden van de haag komt er ook nog bij. Zo moet je ze af en toe snoeien, om de mooie vorm te behouden. Maar ook water en compost zijn nodig voor de groei, en het in leven houden van de haag. De Hulst heeft stekelige bladeren, draag daarom bij het onderhouden altijd beschermende handschoenen. De Hulst hoef je maar één keer per jaar te snoeien. Wil je niet teveel bezig zijn met onderhouden? Kies dan voor een kant en klare haag, jonge hagen moet je namelijk veel meer onderhouden. Dit omdat ze natuurlijk nog in de groei zijn, en je uiteindelijk een goed volgroeide haag wilt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *