schutting met tekstbord

Hardhoutsoorten en waarvoor je ze kunt gebruiken in de tuin

Hardhout is hout van loofbomen. Deze bomen groeien minder snel, waardoor het hout een hogere dichtheid heeft. Er zijn verschillende soorten hardhout die voor verschillende toepassingen worden gebruikt. In dit artikel lichten we de meest belangrijke toe.

Angelim Vermelho- en Azobé-hout bij water of in de grond

Angelim Vermelho- en Azobé-hout zijn zeer vochtbestendig, waardoor het als paal in de grond of langs water kan worden gebruik als hek of damwand. Ondanks het vochtgehalte op deze plaatsen, is deze houtsoorten een duurzame keuze in dit geval. Azobé-hout kan gaan trekken. Daarom is het handig om direct te verwerken in een constructie, zodat het materiaal vaststaat. Het nadeel van Angelim Vermelho-hout is dat het kan stinken. Tip: ga voor een gladgeschaafde Angelim Vermelho-plank of -paal. Die stinkt minder.

Bankirai-, Ipe- en Garapa-hout voor rechte planken

Wanneer zijn rechte planken belangrijk? Nou, bij schuttingen en vlonders is dat toch wel erg handig. Bankirai-, Ipe- en Garapa-hout zijn houtsoorten die recht zijn en blijven. Bankirai en Ipe zijn tevens echt duurzame keuzes: ze gaan maar liefst ruim 25 jaar mee. Een goedkoop alternatief, Keruing, gaat daarentegen maar tien jaar mee. Vaak volstaat Keruing echter voor een schutting. Tip: als je de Keruing-schuttingplanken verticaal monteert, waaien ze sneller droog en verweren ze minder snel. Mocht je een vlonder gaan bouwen en deze willen oliën? Dan is het belangrijk dat je drie à vier weken wacht. Als je planken buiten liggen, kunnen ze namelijk tropische stoffen uitscheiden. 

Hardhout kopen

Je kunt hardhout het beste kopen bij Hout in de Tuin. Dit hout is namelijk van topkwaliteit en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het is ook fijn dat het hout betaalbaar is. Via houtindetuin.nl kun je producten bestellen en ophalen in het magazijn in Beilen in Drenthe of aan huis laten leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *