rolsteigers

Rolsteigers: worden ze wel veilig gebruikt?

Een rolsteiger heeft één of meerdere werkvloeren en wordt vaak gebruikt in de bouw of bij schilder- en onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast heeft deze steiger wielen. Dit maakt het mogelijk om de steiger te verplaatsen waar nodig. Het verschil in opbouw met een vaste steigers is dat rolsteigers mogen worden opgezet door ervaren steigerbouwers die niet in het bezit zijn van een certificaat. Maar worden rolsteigers eigenlijk wel veilig opgezet en gebruikt?

Onveilig gebruik van rolsteigers

Met een rolsteiger wordt er vaak in de hoogte gewerkt. Dit brengt uiteraard risico met zich mee. Ook komen de meeste ongevallen in de bouw door ongelukken met rolsteigers. Het is daarom ook belangrijk om een rolsteiger veilig te gebruiken. Maar uit onderzoek blijkt dit niet het geval.

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door de Inspectie SZW blijkt dat 93% van de rolsteiger onveilig worden gebruikt. In dit onderzoek zijn er in totaal 270 rolsteigers gecontroleerd. Zo stonden vele steigers onstabiel waardoor de kans op een ongeluk groot is. Ook kwam de inspectie veel steigers tegen die niet op de rem stonden. Hierdoor kan de steiger op elk moment weg rollen.

Boetes onveilig gebruik rolsteigers

Naast dat het gebruik van een onveilig steiger heel gevaarlijk is, worden er ook zware boetes voor uitgedeeld. Deze kosten lopen al snel op naar de duizenden euro’s. De boetes worden uitgedeeld door de Inspectie SZW. Maar ze delen alleen boetes uit wanneer ze ook iemand daadwerkelijk zien werken op een onveilige steiger.

Veilig gebruik rolsteigers

Om ongelukken en hoge boetes te voorkomen moet je de rolsteiger veilig gebruiken. Maar hoe kan de steiger veilig gebruikt worden?

Er zijn velen eisen waaraan een rolsteiger moet voldoen. Deze zijn grondig aangescherpt sinds januari 2018. Zo is het verplicht dat elke rolsteiger een voorloopleuning heeft. Vele bedrijven voldoen hier niet aan. Dat terwijl het niet veel geld kost om het gebruik van een rolsteigers veilig en verantwoordt te maken.

Zo kun je een P2 rolsteiger-montagehaken van Layher voor relatief weinig geld aanschaffen. Dit zijn kunststof hulpstukken die het mogelijk maken een leuning al vooruitlopend op te steken. Hierdoor heb je altijd een heupleuning paraat. Het voordeel van deze haken is dat ze op elk gewenst model en merk rolsteiger passen.

De realiteit is dat veel bedrijven niet weten hoe ze veilig een rolsteiger gebruiken. Dit terwijl de boetes hoger zijn dan wanneer ze investeren en voldoen aan de veiligheidseisen. De conclusie hieruit is dat er geen reden is om bij de 93% onveilige rolsteiger gebruikers te zitten. Wees verstandig en zorg dat je aan de veiligheidseisen voldoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *