Winterharde, groenblijvende Ilex

Kent u de Ilex crenata plant? De winterharde Ilex crenata heeft frisgroene blaadjes die licht bollend van vorm zijn. Het is een prachtige verschijning die past bij iedere tuininrichting. Solitair geplant in een pot, of groepsgewijs waardoor ze een haag vormen: het maakt de Ilex crenata niet uit. Het leent zicht uitstekend voor het snoeien dus laat u zich niet tegenhouden door uw fantasie. Ilex crenata is de Latijnse benaming voor Japanse hulst en lijkt nog het meeste op de bekende buxus. Helaas maken deze planten al geruime tijd een moeilijke periode door. Dit heeft alles te maken met diverse schimmelziektes waardoor ze massaal het loodje leggen. De Ilex crenata is hier niet gevoelig voor en nemen op steeds meer plekken de standplaatsen van de buxus in.

Ilex crenata standplaats

De Ilex crenata haagplant kan overal geplaatst worden. In de volle zon of een schaduwplek, het maakt eigenlijk niet uit. Het enige waarin het verschilt met de buxus is dat het ietwat zuurdere grond prefereert. Maak voor het aanplanten de grond lekker los zodat het goed doorlatend en luchtig is. Voor een extra goede start kan er rododendrongrond aan het pootgat toegevoegd worden. Hiermee wordt de aarde gelijk iets zuurder van samenstelling. Zorg er wel te allen tijde voor dat de grond goed vochtig is en ook blijft na het aanplanten. Omdat de Ilex crenata redelijk oppervlakkig wortelt moet de plant niet te diep in worden gegraven. Het aanplanten kan gedurende het hele jaar. Alleen bij vorst wordt dit echter wel afgeraden.

Makkelijk te onderhouden

Om de Ilex crenata in goede conditie te houden hoeft u geen groene vingers te hebben. Zorg wel dat u een goede snoeischaar hebt. Om de groei van de Ilex crenata te stimuleren en het mooi in vorm te houden is 2x per jaar snoeien wenselijk. De beloning hiervoor zijn mooie dichte vertakkingen en een prachtig, groen geheel. Dat is waarom de Ilex crenata als haag zo geliefd is. Wanneer u wilt kan deze wel tot 2 meter hoog worden en een fraai dicht geheel vormen. Mits er natuurlijk regelmatig gesnoeid wordt natuurlijk en de Ilex crenata haag voldoende water krijgt. Maar dat is dan ook alles wat de Ilex crenata aan onderhoud van u vraagt.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *