De beste tips voor tuinonderhoud in de zomer

De zomer is hét seizoen waarin het allemaal gebeurt in de tuin. Planten groeien als kool, staan in bloei en maken zaden en vruchten. Ook alles wat er verder leeft in je tuin – van vogels tot insecten – is op en top in de weer. Dat betekent dat er in deze mooie tijd best veel tuinonderhoud op je staat te wachten. Maar wat is het belangrijkste tuinonderhoud in de zomer? Deze tips helpen je om prioriteiten te stellen:

Water geven

Je planten zetten alles op alles om zo groot en mooi mogelijk te worden. Maar in de zomer is het warm en vaak lang droog. En het water dat er is verdampt snel. Voldoende water geven is daarom één van de hoofdpunten van zomers tuinonderhoud. Zorg dat je de tuinaarde al goed vochtig hebt gemaakt voordat de warmste dagen aanbreken en geef regelmatig water.

Doe dat overigens aan het eind van de dag. Overdag kunnen planten verbranden als je ze nat maakt en ze vervolgens vol in het zonlicht staan.

Onkruid wieden

Wat er helaas ook prima groeit in de is onkruid. Dat wil je liever niet in je tuin, maar hoe bestrijd je het efficiënt? Een vuistregel is: hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Onkruid groeit eerst langzaam, maar wordt daarna steeds sneller groot. Verwijder het dus voordat ze die snelle groeifase bereiken. Laat het overigens niet in je tuin liggen, anders groeit het zo weer verder.

Plant bloemplanten

Heeft je tuin nog niet veel kleur? De vroege zomer is de perfecte tijd om planten met bloemen te poten. Plant ze in een ruime kuil gevuld met potgrond en eventueel wat mest en geef ze regelmatig water.

Tip: bloemen die veel nectar produceren lokken vlinders en bijen, dat zijn bestuivende insecten waar het op dit moment slecht mee gaat. Met de juiste bloemen help je ze een handje in hun voortbestaan.

Vegen en harken

Plantenafval opruimen is niet alleen iets voor het tuinonderhoud in de herfst. Ook in de zomer vallen er bladeren en bloemen die je moet opruimen. Met name op het gazon is dat belangrijk, op die manier krijgt het gras voldoende zonlicht en voorkom je bruin vlekken in het gazon.

Het gazon verzorgen

Wat doe je in de zomer met het gazon? Om te beginnen moet je het redelijk vaak maaien. Twee keer per week is niet overdreven. Ten tweede krijg je het mooiste gazon als je het af en toe kunstmest geeft. 

Vlak voordat het gaat regenen is de perfecte tijd, omdat de voedingsstoffen door het water goed door de aarde worden verspreid. En is het dagen achtereen warm en droog, dan moet je je gazon in de avond een lichte sproeibeurt geven. Niet te veel water geven, want dan verdrinken de graswortels!

Tuinonderhoud uitbesteden?

Wil je in de zomer liever van het mooie weer genieten en weinig tijd aan het tuinonderhoud besteden? Kies er dan voor om het werk door een hovenier uit te laten voeren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een hovenier heel betaalbaar. Bovendien beschikt hij over professioneel gereedschap, waardoor het werk sneller is uitgevoerd. Meer informatie over het uitbesteden van tuinonderhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *