Hoeveel onderhoud vergt een zwembad in je eigen tuin nou werkelijk?

Wie droomt er niet van? Een zwembad in je eigen tuin. Een zwembad moet alleen wel onderhouden worden en dat schrikt mensen vaak af. Dat is toch veel te veel werk. Maar hoeveel werk is het eigenlijk? En is dat het niet gewoon waard als je er zoveel plezier en ontspanning voor terug krijgt? In dit artikel vertel ik je wat het onderhouden van een zwembad inhoudt. Hierdoor kun jij voor jezelf bepalen of dit teveel is of dat het eigenlijk toch wel meevalt.

De wanden van het zwembad

Een zwembad aanleggen in de tuin kan je tuin een luxe uitstraling geven. Om deze uitstraling te behouden is het wel belangrijk dat het zwembad wordt onderhouden. Te beginnen bij de wanden van het zwembad, of deze nu van tegeltjes bestaan of van een zeil. Op beide kan vuil en kalk ontstaan en dit laat je zwembad er niet mooier uitzien. Het is dus belangrijk om dit af en toe goed schoon te maken. Laten we zeggen dat je dit aan het begin en aan het einde van het zwemseizoen doet. Voor het schoonmaken van de wanden en de bodem, kun je natuurlijk zelf het water induiken met een borstel. Dit is vrij intensief, maar hard work pays off! Daarna kun je namelijk heerlijk genieten in je eigen zwembad. Daar komt bij dat je het schoonmaken wel lekker in je bikini kunt doen. Wil je niet zelf aan de slag moeten, dan kun je ook kiezen voor het (gedeeltelijk) automatiseren van het schoonmaken. Hierbij kun je denken aan een waterstofzuiger of aan een zwembadrobot. Hierdoor wordt het schoonmaken al een stuk gemakkelijker.  

Het water schoon houden

Naast de wanden en de bodem is het ook heel belangrijk om het water schoon te houden. Dit is in eerste instantie om ervoor te zorgen dat je zwembad er mooi bij blijft liggen, maar er komen ook andere dingen bij kijken. In het water kunnen namelijk bacteriën ontstaan en kan er algvorming ontstaan. Het kan effecten hebben op onze gezondheid als we hierin gaan zwemmen. Voor schoon water heb je in ieder geval een goede pomp en een goed filtersysteem nodig. Deze zorgen ervoor dat het water blijft circuleren en dat viezigheid wordt gefilterd. Daarnaast is het belangrijk om het water te desinfecteren. Dit kan gedaan worden met behulp van chloor of zout. Let wel op dat je hierbij de juiste doseringen gebruikt en dit op de juiste momenten uitvoert. 

 

Dat valt nog best mee toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *