Zelf een Blokhut Bouwen: Een Praktische Gids

Het bouwen van een blokhut biedt talloze mogelijkheden om een prachtig houten huisje in je tuin te creëren. Blokhutten, ook wel bekend als houten huisjes, lijken sterk op tuinhuizen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. In dit artikel zullen we bespreken waarom blokhutten zo populair zijn, de voordelen ervan benadrukken en een praktisch stappenplan bieden voor het bouwen van je eigen blokhut.

Voordelen van een Blokhut

Blokhutten hebben diverse voordelen die ze aantrekkelijk maken voor veel mensen. Ten eerste biedt de natuurlijke uitstraling van het hout een warm en rustiek gevoel dat perfect in elke tuin past. Daarnaast zorgen de houten wanden ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten, wat resulteert in een comfortabele en gezellige ruimte. Het gebruik van het houtstapelbouw-systeem voorkomt tevens dat neerslag de blokhut binnendringt.

 

Een ander voordeel van blokhutten is de stevigheid en duurzaamheid die ze bieden. Dankzij de overlappende hoeken en sterke hoekverbindingen zijn blokhutten robuuster dan traditionele tuinhuisjes. Bovendien hebben ze vaak overhangende daken die de houten muren beschermen tegen neerslag en helpen bij het voorkomen van rot. De constructie van blokhutten is niet ingewikkeld, waardoor ze uitermate geschikt zijn als “Do It Yourself”-project. Ze zijn betaalbaar en kunnen dienen als tuinhuisje, atelier, gastenverblijf, opslagruimte, schuur, sauna en nog veel meer!

Keuzes maken tijdens het bouwen van een Blokhut

Voordat je begint met het bouwen van een blokhut, is het belangrijk om enkele keuzes te maken en een ontwerp te bepalen. Hier zijn enkele aspecten waar je rekening mee moet houden:

Type Hout

Het type hout dat je kiest voor je blokhut is essentieel. Bij Wood and Colors bieden wij hoogwaardige blokhutprofielen van Vermello Wood en Douglas Lariks. Beide houtsoorten zijn afkomstig uit West-Europa en Scandinavië, wat resulteert in duurzaam hout van hoge kwaliteit. Ze hebben vergelijkbare kleuren en zijn gemakkelijk te bewerken.

Grootte van de Blokhut

Bepaal de gewenste grootte van je blokhut op basis van het beoogde doel en de beschikbare ruimte. Houd ook rekening met de dikte van de wanden, aangezien dikkere wanden betere isolatie bieden. Bij Wood and Colors bieden we blokhutprofielen met een dikte van 28 mm en verschillende lengtes.

Type Dak

Er zijn verschillende daksoorten mogelijk voor een blokhut, elk met zijn eigen stijl en functie. Je kunt kiezen voor een plat dak, een zadeldak, een asymmetrisch dak of een lessenaarsdak. Elk daktype heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling, dus kies degene die het beste past bij jouw smaak en behoeften.

Open of Gesloten Ruimte

Een interessante optie is om een deel van de blokhut open te laten. Hoewel dit afwijkt van de traditionele blokhutstijl, is het de laatste jaren steeds populairder geworden. Het open deel kan dienen als een overdekte ruimte met een dak en maximaal 3 gesloten kanten, terwijl één kant open blijft.

Stappenplan voor het bouwen van een Blokhut

Als je eenmaal alle keuzes hebt gemaakt en je ontwerp klaar is, volg dan dit praktische stappenplan om je eigen blokhut te bouwen:

 

  1. Controleer de regelgeving omtrent blokhutten bij jouw gemeente. In de meeste gevallen kan een blokhut zonder bouwvergunning worden gebouwd, maar het is altijd verstandig om dit van tevoren te controleren.

 

  1. Zorg voor een degelijke fundering. Een schone en waterpas ondergrond is essentieel voor een stabiele blokhut. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals bestrating, een betonvloer of een paalfundering.

 

  1. Bevestig de eerste laag blokhutprofielen aan de fundering. Controleer of alle profielen haaks liggen door de diagonalen te meten. Zorg ervoor dat ze waterpas zijn voordat je ze aan de fundering bevestigt met hoeksteunen en geschikte bevestigingsmaterialen.

 

  1. Bouw de wanden verder op totdat je het gewenste aantal lagen hebt bereikt. Dankzij het kliksysteem van blokhutprofielen gaat dit gemakkelijk. Bij Wood and Colors bieden we zowel ongekleurde als gekleurde blokhutprofielen aan, zodat je jouw blokhut kunt personaliseren.

 

  1. Plaats het deurkozijn en eventuele raamkozijnen op de juiste hoogte.

 

  1. Werk de wanden af tot aan de gevelpunten en zet ze stevig vast. Plaats de horizontale balken die het dak zullen dragen.

 

  1. Bevestig de dakplaten of dakdelen stevig met twee spijkers per bevestigingspunt.

 

  1. Indien je een dakvoetlijst hebt, schroef deze dan aan de onderkant van het dakbeschot.

 

  1. Plaats de gekozen dakbedekking op het dak, zoals dakleer, shingles (bitumen of hout) of EPDM.

 

Door deze stappen te volgen, kun je binnenkort genieten van een prachtige blokhut in je tuin. Bij Wood and Colors staan we klaar om je te helpen met al je houtwensen. We kunnen het hout op maat zagen en in elke gewenste kleur verven.

 

Met een blokhut creëer je een gezellige en functionele ruimte in je tuin, waar je kunt ontspannen, werken of genieten van de natuur. Bouw je eigen blokhut en ervaar de vele voordelen van dit duurzame en veelzijdige type gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *