3 redenen waarom glastuinbouw het overwegen waard kan zijn

De kans is bijzonder groot dat je ooit al wel eens hebt gehoord over glastuinbouw. Het gaat hierbij om een vorm van beschermde teelt waarbij er doorgaans gebruik wordt gemaakt van kassen bestaande uit een grote hoeveelheid glas. Ook is het mogelijk om hierbij gebruik te maken van bepaalde kunststoffen. Deze vormen een efficiënte barrière tussen enerzijds de buitenlucht en anderzijds de gecontroleerde omstandigheden die zich in de kassen afspelen. Op deze manier spreekt het voor zich dat het mogelijk wordt om uiteenlopende gewassen in de meest optimale omstandigheden te kweken. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om je te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

1.) De gewassen worden gekweekt in een volledig gecontroleerde omgeving

Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van glastuinbouw is het zo dat het kweken van de gewassen zal gebeuren in een volledig gecontroleerde omgeving. Dit betekent concreet dat er door tuinders zeer specifiek kan worden aangegeven wat de temperatuur in de kas moet zijn, maar ook hoeveel licht de planten nodig hebben en hoeveel water er precies is vereist. Door het creëren van deze optimale omstandigheden wordt ervoor gezorgd dat bepaalde gewassen het hele jaar door gekweekt kunnen worden. Dit ook in landen waarin het klimaat dat eigenlijk niet toelaat. Het spreekt voor zich dat dit voor heel veel landen op onder meer economisch gebied belangrijke voordelen met zich mee kan brengen.

2.) Er kan vrij concreet worden ingeschat wanneer bepaalde gewassen klaar zijn

Met het oog op het optimaliseren van het verkoopproces is het doorgaans erg belangrijk dat er door tuinders precies kan worden bepaald wanneer bepaalde gewassen klaar zullen zijn om verkocht te worden. Allereerst lijkt dat misschien geen probleem, maar onzekere weersomstandigheden in de buitenlucht kunnen ervoor zorgen dat het groeiproces bijvoorbeeld de nodige vertraging oploopt. Dit zorgt er in de praktijk voor dat tuinders veelal niets anders kunnen dan een inschatting maken van het moment waarop hun gewassen klaar zullen zijn. Mocht die inschatting fout blijken te zijn kan dat een significante impact hebben op het verkoopproces. Glastuinbouw kan ervoor zorgen dat er een veel concretere inschatting kan worden gemaakt waardoor een dergelijke situatie zich in de praktijk niet snel voor zal doen.

Verduurzamen met datagedreven bedrijfsvoering | TNO.

3.) Er kan een economisch voordeel mee worden gecreëerd

Er kan worden vastgesteld dat de globale interesse in glastuinbouw door de jaren heen sterk is toegenomen. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar zeker ook voor heel wat andere landen. Dit is het gevolg van het feit dat het toepassen van glastuinbouw niet alleen praktische, maar zeker ook financiële voordelen kan opleveren. Omwille van het feit dat er sprake is van een optimaal gecontroleerde omgeving kunnen tuinders in de praktijk vaak rekenen op een zeer snelle groei van de planten die in de kassen worden gekweekt. Omdat de gewassen sneller groeien zijn ze logischerwijs ook sneller klaar voor verkoop. Op deze manier is het mogelijk voor tuinders om een niet onaanzienlijke financiële boost te geven aan hun onderneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *