Wat te doen als je in aanraking komt met de eikenprocessierups?

Het is inmiddels een bekend voorjaars- en zomerprobleem geworden: de eikenprocessierups. Elk jaar weer zorgen de kleine jeukrupsen voor enorme overlast bij mens en dier en dus wordt er alles aan gedaan om de rupsen zo effectief mogelijk te bestrijden. Desondanks kan het gebeuren dat je in aanraking komt met de rups en dat zorgt vaak voor veel aanhoudende jeuk geïrriteerde ogen. Gelukkig sta je niet helemaal machteloos na een ‘aanvaring’ met deze rupsen. Wat kan je doen?

Gebruik tape of plakband

Misschien een tikje onverwacht, maar tape of plakband is een uitstekende helper in het verhelpen van de jeuk. De eikenprocessierups bestrijden in Zwolle mag dan in volle gang zijn, de haartjes kunnen je nog altijd flink dwars zitten. DIe brandhaartjes zijn de oorzaak van het probleem; die waaien letterlijk met alle winden mee en wie pech heeft, krijgt ze op de huid. Door de weerhaakjes van deze haren blijven ze goed vastzitten in je huid en omdat ze zo klein zijn, is het erg moeilijk om ze er zo even uit te pikken. Daarom is tape of plakband een uitstekende optie. Dit plak je op je huid, waarna je de haren er eenvoudig vanaf haalt. 

Spoel je ogen uit met lauwwarm water

Als de haartjes in je ogen komen is dat helemaal vervelend. Ze zorgen voor enorme jeuk, maar ook voor irritatie en tranen. Om dit te voorkomen kan je natuurlijk een (zonne)bril dragen in de buurt van bomen waarvan je weet dat ze last hebben van de jeukrups, maar niet iedereen ontkomt hiermee aan die vervelende brandhaartjes. Krijg je ze dan ook in je ogen, spoel je ogen dan zo goed mogelijk uit met lauwwarm water. Dit is de meest effectieve manier om de haartjes te verdrijven, al is het natuurlijk niet altijd even prettig om te doen. Wie even doorzet, zal echter wel ondervinden dat het gros van de haartjes is verdreven en de ergste jeuk al snel voorbij is.

Was je kleren om 60 graden

Niet elke vorm van kleding is geschikt om op zestig graden gewassen te worden, maar als je je kleren vol met brandhaartjes hebt, is het de enige manier om ze nog te redden. De haartjes laten zich niet verdrijven bij een simpele was op dertig of veertig graden en dus moet er wat zwaarder geschut worden ingezet. Door de kleding op zestig graden te wassen, worden de haartjes wel verwijderd en kan je de kleding later ook weer gebruiken, zonder dat je je een ongeluk krabt wegens die vervelende eikenprocessierups.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je in contact komt?

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen en dus is het goed om te weten wat je moet doen om uit de buurt te blijven van de rups. Allereerst is het verstandig om goed op te letten en te kijken naar eikenbomen die een lint om zich heen hebben. Deze bomen zitten vol met de rupsen en kunnen dus beter gemeden worden. Ten tweede is het plaatsen van een goede hor, of het helemaal dichthouden van de ramen ook slim als je in de buurt woont van geplaagde bomen. Hiermee voorkom je dat de haartjes naar binnen waaien. Tenslotte helpt het als je een bril draagt en je huid zo veel mogelijk bedekt, hoe vervelend dit ook kan zijn tijdens de mooie zomerdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *