Kunstgras is onderhoudsvrij en erg mooi. Het gras is dus niet altijd groener bij de buren! En je hoeft nooit meer je tuin te sproeien. Dat bespaart een hoop kosten en is beter voor het milieu. Je hebt ook geen last meer van gele plekken of andere onregelmatigheden. Kunstgras van goede kwaliteit is niet te onderscheiden van echt gras. Als je op zoek bent naar het beste kunstgras, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, en dan is het goed om te weten dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van kunstgras.
Net zoals bij echt gras, zijn er veel soorten kunstgras met verschillende eigenschappen. Soms wil je een natuurlijk en zacht aanvoelende grasmat onder je blote voeten. Maar dan kan het zijn dat deze soort kunstgras niet zo lang meegaat als een stijvere soort kunstgras, dat tegen een stootje kan. Dunner gras breekt sneller bij veel voetverkeer en gaat daardoor minder lang mee. Dus zorg ervoor dat je de juiste soort kunstgras kiest die past bij jouw behoefte.
Het uiterlijk van het gras, de duurzaamheid en de kosten tellen allemaal mee in je beslissing. Er worden verschillende materialen gebruikt zoals nylon, polypropyleen en polyethyleen. Nylon behoudt het best zijn vorm, polypropyleen is lichtgewicht en minder duur, en polyethyleen is het best voor het meest natuurlijk uitziend gras.
Waarom is de ene soort kunstgras zoveel duurder dan de andere? Vaak zit hem dat in de kwaliteit van het materiaal en in de samenstelling. Kunstgras wordt gemaakt van kunstgras-vezels. De vorm van deze vezels bepaalt in hoge mate de kwaliteit van je gras. Je wilt tenslotte gras dat eruit ziet als echt gras, en daar zijn slimme technieken voor ontwikkeld. Zo heb je kunstgras dat is gevormd in de vorm van een “C”. Hoe zit dat?
Neem een velletje A4 in je hand en houd hem aan de onderkant vast. Probeer het vel nu rechtop te houden. Je zult zien dat het vel buigt en omklapt. Dat komt, omdat er geen vorm in het vel is gebracht. Maak nu een vouw in over de lengte van je vel papier en houd het weer aan de onderkant vast. Je zult zien dat het vel nu makkelijker rechtop blijft staan. Deze vorm wordt toegepast op sommige soorten kunstgras. Van bovenaf gezien lijkt de vorm van de grasspriet op een “C”, vandaar dat die term wordt gebruikt om aan te geven welke soort vezel er is gebruikt voor het kunstgras.
Maar de vezel kan nog sterker gemaakt worden dan de “C” vorm. Vouw eens een “Z” vorm en je zult zien dat je een nog steviger geheel krijgt. Dit gaat ook op voor kunstgras. Een “Z” of een “W” vorm blijft langer staan. Deze vormen zijn duurder om te maken, maar ze gaan veel langer mee.
Als je goed kijkt naar een mooie grasmat zie je ook mosdraad. Dat zijn de bruine krulletjes onderin de grasmat. Ook deze zijn toegevoegd aan kunstgras van goede kwaliteit. Soms is mosdraad wat gelig, beige of lichtgroen. Dit mosdraad geeft extra stevigheid aan de hogere grassprieten. Ze geven het kunstgras het uiterlijk van echt gras, omdat er in echt gras vaak ook wat mos sprietjes groeien. Het mosdraad heeft dus een dubbele functie bij kunstgras.
Bij kunstgras van hoge kwaliteit zijn ook krulvezels aangebracht. Deze zorgen voor een natuurlijke krul in de lagere sprietjes en bieden extra stevigheid aan de grasmat. Ze drukken als het ware de andere grassprieten omhoog zodat je gras er altijd keurig uitziet. En tenslotte is ook het aantal vezels belangrijk bij het uitkiezen van kunstgras.